In de huidige maatschappij worden we vooral aangesproken op ons verstand. Het gevoel dreigt dan ook in de verdrukking te komen. De balans tussen gevoel en verstand raakt daardoor verstoord.
Tijdens het leven belandt u in veel verschillende situaties en omstandigheden. De manier waarop u reageert wordt bepaald door hoe u zich op dat moment voelt. Hierin speelt ook mee hoe u zich ontwikkeld heeft vanaf uw jeugd en welke handvatten u hebt meegekregen. Hebt u problemen en klachten in uw gevoel of emotionele ontwikkeling, dan ervaart u dit mogelijk door:
- Niet weten wat u voelt;
- Niet lekker in uw vel zitten;
- Onrustig zijn;
- Slapeloosheid.
Haptotherapie probeert u weer in contact te brengen met uw gevoel en daarmee met uzelf. Door gesprekken, specifieke oefeningen en de aanraking werkt u samen met de therapeut naar bewustwording van en duidelijk maken hoe u in het leven staat. Vanuit dit contact ontstaat er de stimulans weer contact te maken met uzelf en met uw levenslust.
Kort samengevat is haptotherapie gebaseerd op het eerst ontwikkelde zintuig: de tastzin. U ervaart in de therapie samen met de therapeut wie u bent en waar er problemen zijn. De therapie is ontwikkelingsgericht. In enkele sessies bepaalt de therapeut met u waar u zich bevindt in de ontwikkeling en wat nodig is om verder te komen. Er wordt een actieve houding van u verwacht om samen de mogelijkheden te ontdekken en te ontwikkelen. Dit met als algemeen doel een bijdrage te leveren aan het verhogen van de levenskwaliteit.
Wat is het verschil tussen Haptonomie en Haptotherapie?
Het is niet zo zeer een verschil, maar meer een uitbreiding. Haptonomie is de wetenschap van de affectiviteit, na jarenlange studie beschreven door Frans Veldman eind jaren ’80. Haptonomie is een levenswijze gebaseerd op de ontwikkelingspsychologie. Een haptonoom kan deze kennis uitdragen in zijn professie.
Een Haptotherapeut is zoals het woord het zegt: een therapeut.
Hij kan de hulpvraag opstellen, analyseren en hierop een behandelplan maken in samenspraak met de cliƫnt. Het verschil:
De haptonoom draagt kennis uit, de haptotherapeut draagt de kennis uit en kan een passend haptotherapeutisch diagnose en behandelplan opstellen en uitvoeren, persoonlijk gericht op de hulpvraag.
Wat zijn indicaties voor Haptotherapie?
De indicaties zijn breed maar voornamelijk gebaseerd op ontwikkelingsproblemen enkele voorbeelden treft u hieronder:
- Traumatische ervaringen
- Problemen met overgang van levensfasen
- Relationele problemen
- Lichamelijke klachten door stress
- Negatief zelfbeeld
- Overbelasting
- Minderwaardigheidscomplex
- Acceptatieproblemen